Grove Landscaping

Syndicate content
Creating distinctive outdoor environments by blending the elements of architecture with the beauty of nature
Updated: 1 hour 57 min ago

Building a timber-framed step system and boulder wall

Tue, 07/03/2012 - 7:33am

Before

 

Before

The steep slope along both sides of this home really restricted access to the back yard. That plus the fact that the  deep shade that covered the area most of the day made for quite a “slippery slope” when it rained. We built timber framed steps and put in a datk blue dresser trap rock inside the frame. In order to keep any soil or gravel from washing out through the bottom of the timber on to the next step down,we installed a weep barrier (usually of 2×6 treated  wood) right underneath each timber step.

The upper lawn originally started to slope down hill at about the corner of the house, where it turned in to weeds and brambles. Our client wanted to neaten up the area and extend the yard, so we brought in several loads of good black dirt and extended the lawn about 230 feet where we constructed a boulder wall where it dropped off.

after

Almost done with the wall

A Crafty Boulder Wall

Tue, 06/26/2012 - 7:03am

After opening up their back yard to accommodate a new deck, patio and future hot tub, some wall construction was in order.  This home is located in the country, and the the field stone pictured here occurs naturally in the area, so it fit the bill nicely. We always like to use materials that  are native to the area if we can.

On walls of this size, I like to use stones that are consistent  in size and install them with the flat side out. Although it takes longer to construct, I it gives the wall a more “hand crafted”, quality look.

The wall is backed by a thick layer of felt-like material , which both keeps the soil from settling and the face of the wall clean. Behind the felt is a 12″ layer of gravel that drains the water to prevent water pressure from building up (possibly pushing the wall out), and down to a drain tile  that empties out at the end of the wall and flows downhill, away from the house.

Before


After

Bookmark and Share